Thursday, June 14, 2012

Keset juunit

Päris tore on. Middendorfi päevaliilia õitseb juba nädal aega, täna puhkesid siberi võhumõõgad, kõrge käoking moondab rohelisi õisi aina valgemaks, hostad on võimatult võimsad, Farreri kuldjuur hakkas õitsema, ängelheinad lappavad oma narmaid lahti ja kivirike õhulised puhmad ruulivad siin ja seal. Mauklehe õisi näen kahjuks ainult nädalavahetustel ja seda ka ainult siis kui päike paistab. Selleks ajaks kui töölt koju jõuan on tal vastuvõtuaeg juba läbi ja kõik on juba kenasti kokku volditud. Vaatasin eile eelmise suve pilte ja jõudsin väikese ähmatusega arusaamisele, et ma olen enamuse asju eelmise sügise ja selle kevadega teise koha peale lohistanud ja põhipeenart täies pikkuses poole meetri võrra laiendanud. Vot mis kõik talvega ära võib ununeda.:)
Nojaa, see on vaade. Selle nimel kõik see jant ju käib.
Praegu on põhilised asjad täiesti mõtestatult paika saanud kuid servadel möllab endiselt (jätkuvalt) anarhia. Muidugi mul on aiaplaan. Ise tegin. Aga sellel on 70 taimeliiki...mitte 500 ringis nagu reaalis.
Normaalsetes aedades ei tohiks üldse olla üle 50. Tulp, nelk roos...elupuu ja siis veel üks.:)
 Fatseebokis oli huvitav artikkel mullas elunevate bakterite ülipositiivsest mõjust inimese närvisüsteemile. See võib ju nii ollagi, kuid on ka veel teine ja võibolla kordi olulisem faktor, millest seal ei kirjutatud - igas aednikus elab esteet. Mida suurem aednik, seda suurem esteet. Mõeldagu nüüd...et kui taimed ei õitseks...ja kui kevad ei algaks lumerooside, krookuste ja lumekuppudega. Ja üldse. Ühesõnaga kui taimed ei õitseks, siis ei paneks mitte miski minusugust mulda, kive ja sõnnikut vedama või fotokaga peenarde vahel kõõluma. No kuulge! Ma loeksin selle asemel hoopis palju häid ulmekaid...või misiganes. Aga nii pagana hea on teada, et järgmise kevade jaoks said just akna alla maha pandud põnevad tulbisibulad, et veranda kõrval lõhnavad lummavalt kuslapuuõied ja kohe-kohe hakkavad avanema iirised, mitmed neist esimest korda. Kahjuks Tumannõi sel suvel veel ei õitse ja ilus roosa samuti mitte, kuid Desdemonal ja veel umbes kümnel sordil on kindel plaan peenraid kaunistada...ja peale iiriseid tulevad liiliad. Ka liiliapeenras on umbes pooled õitsejad täitsa nägemata. Põnev suvi on.:)




No comments:

Post a Comment