Friday, June 22, 2012

Päev enne jaanituld.

Kõik iirised on avanenud. Need, muidugi kellel see plaanis oli.


 `Cardinal` õitseb. (See on uskumatu, kuidas tumepunased toonid fotokas lillaks moondvad.:)

Kaunis tundmatu kuuseheki juures.
Ülejäänud õitega saab kohtuda järgmine suvi. Enamus neist on aeglasekasvulised sordiiirised nagu `Kent Pride`, `Vita Fire`, `Pretender`, `Blue Shimmer`, `Port Wine`, `Caliente`, `Lady Ilse`, Gold Saule`, `Sepia Gold`, `Sandia`, `50 aastat komsomoli`(jah, see on väga ilusa roosa iirise nimi, mis ma saan teha?:), `Tuman`, `Radiant Apogee`ja veel mõned salapärased nimetud.
Vihmalembene suvealgus on hostad metsikult vohama pannud, eriti üllatas `Lady Isobel Barnett`, kelle prototüüp pidi omal ajal üks iseäranis ilus ja hiiglasuur naine olema, sest leedi lehed on vot takoised! Olen juba kahel korral olnud sunnitud tema hõlmade alt sinna pimedusevangi jäänud naabreid ära päästma.
Kassidest pole midagi kirjutada, sest palavus on Härra Tibu, kui põhjamaise mehe, jaoks ikka liig mis liig ja tema akontaktset pinnalaotust võib jahedamates kohtades siin ja seal kohata. Avab korra kõnetamise peale viisakusest silmad kuid on ise koomas edasi. Proua Muri käis täna vähemalt söömaski (Muidu arvavad, äkki, et polegi vaja poodi uue konservi järele minna.)
Uus taim, lõhnav varjuliilia, õitses oma vaiksel moel ära. Tal olid valged õied ja karge väljapeetult peen aroom. Pildistamisega jäin hiljaks, juba olid vihmad õied kollaseks teinud.
Hiina kuljuslill hakkas viimaks kasvama. Vahel on see asukohavahetuse shokk ja siis ei juhtu kuu aega mitte midagi. Nüüd kasvab.
Piiskenelas moodustab õiepungi ja paistab kohaga rahul olevat, püstine elulõng avab samuti kohe õied. Tõin ta lursslille varjust ära. Väikesed viali priimulad on õueelust natuke ära kohkunud, aga kastan neid iga õhtu. Päike ei tohiks liiga teha, enamus on poolvarjus. Tiibeti priimulad ei pirtsutanud ja hakkasid õue saades hoogsalt kasvama. Beesi- ja ehmespriimulad on kenasti juurdunud ja poole suuremad kui saabudes.
Mõned päevad kestnud palavus on hästi mõjunud krüsanteemidele ja perovskiale. Perovskia on kolme päevaga 10 cm pikemaks sirgunud.
Täna istutasin samblas eridieedil istunud ontsiidiumi substraati. Kenad suured juured juba all. Uue bulbi kasvuisu on nii suur, et võibolla näeb järgmine kevad õisigi.
Sinikäpp on sõnnikust segi läinud ja ajas välja midagi sellist, mis meenutab õievart. Kuna ma ei ole temasuguse orhidee kommete ja kasvuvormidega eriti tuttav, siis ei teagi mis peaks tegema. Näpistada see õievars ära? Mismõttes õied, kui pole õiget bulbitki veel kasvatanud?


No comments:

Post a Comment