Tuesday, June 21, 2011

Sügav põige iiriste nimemaailma

Pean tunnistama, et naasesin sealt üsna rumala näoga.
Mu Väga Ilusal Iirisel ja Müstilisel Tumepunasel Eriti Jurakal Iirisel värava kõrval ja malbetel valgetel, ega üldse kellelgi pole nime. Internetis urgitsemine ajas segaduse vaid suuremaks, sest Müstilisele Tumepunasele sarnaneva (nagu kaks tilka vett) välimusega oli palju iiriseid, kuid neil kõigil olid erinevad nimed, alates `Sultan`s Palacest`ja lõpetades `Burgundy Bubblesiga`. Hansaplant müüb `Sultan`s Palace`nime all hoopis kirjeldamatut värvi heledat oranzpunast iirist. Väga Ilusa Iirise nimi peaks kogenud iirisekasvataja sõnade kohaselt olema `Gay Head`ja ka aiafirma "Roheline Aed" mainib oma müüginimekirjas sellise kirjeldusega iirist just sellise nime all, kuid muu maailm ei tea sellest midagi, see tähendab, internet ei anna sellise nimega iirisele ühtegi fotoga vastet.
Aga muidu oli tore teada saada, et tihti eesti aedades leiduva lihtsa ja vastupidava (ülal kahkjasbeez, all pruunikaskirju) iirise nimi on `Lucretzia Borgia`. :)
Vana hea igivana sort nagu malbed valgedki.
Üldiselt...pole vist väga mõtet neid iiriste nimesid jahtida, nad on kuidagi...hmh...veenvad ka ilma nimeta.
Mis ei käi sugugi mitte hosta kohta. Hosta nimi peaks minusugusele kindlasti teada olema. Sest nimi annab võimaluse uudistada kuidas käitub sama nimega hosta mõne teise aias mõnedes teistes valgustingimustes ja üldse.
Kiirrongi kiirusega paistab eestpoolt lähenev Jaanipäev.
Sajab juba teist nädalat. Pole paha, aed on megalopsakas. Isagi pikka aega vindunud söödaval kuslapuul on parem nägu ees ja roniva hortensia pistoks kasvatas kaks lehte.

No comments:

Post a Comment