Tuesday, May 1, 2012

Kärbes

Oli imeilus päev. Päike lõõmas, tuuleke puhus, mina ladusin mesitaru lähedal peenraääri, mummid lendasid ja Härra Tibu lakkus taru katusel mune. Pusisin ikka oma peenart ja pidasin ühtlasi ka kassil silma peal. Leidis, sunnik, nüüd koha endale...
Mummid on meil ülimalt leebed ja taru eest võib rahumeeli käruga läbi käia, kuid majakese käppimist või lausa katusele kikerdama ronimist ei peeta päris kindlasti heaks tooniks. Nojah ja lendaski ilmselt üks valvur aru pärima, et mida katusel müdistad, mees! Härra Tibu pikalt aru ei pidanud, pani käpaga sellele kärbsele. Edasi käis kõik nagu parimas multikas. Kass spurtis robinal madalstardist kusagile värava suunas Wuh!. Mõni hetk hiljem ilmus ta nähtavale aia teises küljes. Wuh! Väga hädine nägu peas, kappas ta tulise rutuga ümber minu ja pani jälle värava suunas. Valu oli nii suur, et vaene loom lidus kolm ringi enne kui kuuri alla pidama jäi. Ma loodan, et sellele kärbsele ei panda enam mitte kunagi käpaga.
Neli päeva aias olid megamõnusad. Esimene päev müttasin põõsastega ja tõstsin taimi ümber, teine päev tegin madalatele astritele päikselisse kohta peenra, kolmandal päeval alustasin munakatega kiviktaimlat ja täna lõpetasin selle ladumise. Esimese asukana sai kiviktaimlas endale koha leviisia. Ühtlasi sai ära tehtud  ka igasugused pisitööd, nagu eesõue korrastus, peenraäärte uuendamine, lavakasti paigaldamine ja äravajunud kohtade täitmine.
Meil on nüüd väike lava kuhu võib kasvama panna kurki, redist ja  basiilikut.
Enne muidugi peab sinna panema mulda, mida ma veel ei jõudnud, kuid ka homme on päev.
Kevad on õnnis aeg. Kevadel on aednik kõikvõimas, sest peale sibullillede võib peaaegu kõike ümber tõsta. Suvel võib ainult mõrult nentida, et see ja see on vales kohas, kuid teha eriti midagi ei saa enne kui tuleb uus istutusaeg.
Päike oli viimastel päevadel nii suvine olnud, et ükshaaval hakkasid enamus kevadlilli pungi näitama ning paistab, et juba sel nädalal puhkevad hanerohi, nartsiss `Salome`ja vana valge trompetõieline, tulbid, kobarhüatsindid, kevadik, kobarskopoolia, brunnerad, sametpunased priimulad, kõrvikpriimulad, Arendsi kivrikud  ja epimeedium. Topeltõieline kevadmagun sel aastal veel ei õitse vaid otsustas jõudu koguda ja kasvatab ühte ilusat suurt lehte. Punaste ja kollaste lehtedega jaapani enelad on praegu imekaunid.


No comments:

Post a Comment