Wednesday, September 19, 2012

Iidsete maastike peal kõndimas


Võtsime eile pärastlõuna vabaks ja läksime maalinna vaatama.
Millegipärast arvasin, et see on väiksem ja madalama valliga, aga maastik mis kuuskede vahelt avanes oli ikka täitsa põrutav. Rohelise muruga kaetud ellipsi kujuline väga suur plats meenutas jalgpalliväljakut või staadioni, mis ümberringi piiratud iidsel ajal laotud sammaldunud munakivide valliga. Selline suur ja võimas ja mõtle mida tahad...
Praegusel ajal on seal Milda pere poolt päris elutöö ära tehtud, et valle võsast puhastada ja mätlik heinamaa muruks muuta - mõnes mõttes võib seda ka suureks arheoloogiliseks eksperimendiks lugeda. Et milline nägi see koht välja ennemuiste - siis kui inimese käsi selle eest veel hoolt kandis. Väga põnev koht!
 Ja nüüd tuleb see "mõtle mida tahad": Oli see pelgupaik vaenuvägede ja röövlite eest? Oli see hiiemaa? Kuskil peab ju saama ka jumalatega rääkida. Ei, hiie jaoks oleks justnagu liiga suur... Või nähti seal lausa Taarat ennast välgu seljas maha tulemas ja otsustati paik kividega piirata, et keegi selles kohas mitte kunagi enam põldu ei teeks? Sest hiljemgi kumas metsa tagant mõnikord öösiti heledat päiksevalgust ja kostis piksemürinaid...
Kuna noil aegadel oli elu-olu keeruline ja moodsaid masinaid-leiutisi igapäevatöödel abiks polnud, siis kulus inimese kogu vaba aeg kõige eluks vajaliku kasvatamiseks, valmistamiseks või töötlemiseks. Kes talved tahtis üle elada, pidi põldu harima, loomi kasvatama, kehakatteid ja tööriistu valmistama. Ja kõike seda käsitsi. Vana aja inimene oli praktiline ja aeg kallis.
See väljak ei andnud rukist ega otra, aga tema puhtaks raadamiseks ja kivivalli kokkukandmiseks kulus sadu väärtuslikke töötunde. Keegi või terve hulk keegisid võttis selle ometi ette, hoolimata sellest, et see midagi materiaalset sisse ei toonud. Järelikult oli see OLULISEM kui eluvajalikud igapäevatööd. Millegipärast kannustab arvama, et see oli siiski pelgupaik. Keset lodumetsi (või lausa sood) natuke kõrgem koht veidi tahedama maalapiga, kivivall, millesse rammitud kõrge tules teritatud otstega palktara. Pelgupaiga väravate taha võis mahtuda terve küla koos kariloomadega.
Siiski...Või kindlustatud talukoht?...eluaseme jälgi pole lihtsalt veel leitud, sest plats on nii suur...




No comments:

Post a Comment